Skip to content Skip to footer

Yakıt Filtresi Çeşitleri ve Özellikleri

Motora ve motor elemanlarına ulaşan yakıtın temiz kalmasını sağlayan yakıt filtresi, tüm motor tekniğini yabancı partiküllere karşı korur. Araç modeline ve motor tipine göre farklılık gösterir. Yakıt deposundaki yakıtı pompalayarak motora ve yanma odasına ulaştırır. Yakıt filtresi, bu süreçte arındırma görevini üstlenir ve depo ile yanma odası arasındaki akışın ideal temizlikte olmasını sağlar. Böylece, depoda biriken tortular süzülür ve yakıtın temiz kalması sağlanır. Peki, yakıt filtresi türleri ve özellikleri nelerdir? İşte detaylar.

Yakıt Filtresi Türleri

Türkiye filtre üreticileri araç markası, modeli ve motor tipine göre yakıt – mazot filtresi ürettiği için birçok model bulunuyor. En çok bilinen filtre türleri şöyle;

  • Kapalı Hazneli Filtre: Kartuş filtre olarak da bilinir. Çünkü bakımı ve değişimi diğerlerine oranla kolaydır. Sonuç olarak, giriş ve çıkış hortumlarını dikkatli şekilde takmak veya çıkarmak yeterlidir.
  • Kâğıt filtre: Katı, akışkan ve toz gibi farklı türlerdeki yabancı maddeleri yakıttan ayrıştırır. Ayrıca, hava yapmadan süzme işlevini yerine getirir.
  • Atom filtre: Atom tipine sahip yakıt filtreleri eski model araçlarda kullanılır ancak yeni nesil Japon araçlarında kullanıldığı bilinmektedir. Tak – çıkar mantığıyla kolaylıkla kullanılır. Hava yapmaz, filtreleme işlevini özenle yerine getirir.
Filtre Türüne Göre Değişim Zamanı
Yakıt Filtresi Çeşitleri ve Özellikleri

Otomotiv filtre üreticileri, değişim rutini ile ilgili kesin yargılar vermekten kaçınır. Çünkü her aracın özellikleri, kullanım süresi ve alanı gibi dinamikler filtre periyodunu değiştirir. Genelde, filtreler uzun ömürlüdür. Örneğin, belli başlı kilometrelerde bakım yaptırırken filtre bakımını da önerir. Bu nedenle, kimi araçta 10 bin km, kimisinde ise 20-30 bin km olabilir. Ayrıca, değişim zamanı geldiğinde araç performansında düşüş yaratır ve ilk işaretlerini verir. Dolayısıyla, otomobil kullanıcılarının bu işaretleri iyi gözlemlemesi ve değişimi ihmal etmemesi gereklidir. Aksi halde, araçta teknik problemler yaşanabilir ve motor arızası ortaya çıkabilir. Özetle, yakıt filtresinin ne zaman değişeceği her araç için farklıdır ve araç sahiplerinin rutin kontrollerde filtre bakımı yaptırması gereklidir.

ASAŞ Filtrasyon